tirsdag den 13. marts 2012

Rugbrød bagt med surdej part 1

Jeg har aldrig prøvet at bage rugbrød, så det bliver mit næste eksperiment. Og det skal selvfølgelig være "rigtigt" rugbrød, bagt med surdej. Jeg surfer lidt rundt på nettet for at undersøge forskellige fremgangsmåder, og ender med denne opskrift: www.frkuldbjerg.dk 


Først røres ingredienserne til surdejen sammen. Gl.dags kærnemælk, rugmel, salt og vand.

 
Hældes i et glas, og står derefter 24 timer ved stuetemperatur, og hviler herefter 3 dage i køleskabet.


Når surdejen efter nogen dage er klar, røres den sammen med 600 g. rugmel, og 6 dl. vand. Da surdejen sjældent "virker" ordentligt de første gange, anbefales at udskifte noget af vandet med mørkt hvidtøl, det fremmer gæringsprocessen.

Dejen skal herefter stå og hæve ved stuetemperatur et døgn.


Derefter tages 2 dl. dej fra til næste hold rygbrød, og stilles i køleskabet.


Der røres 300 g. skårne rugkerner i dejen, samt 3-4 dl lunkent vand.

Herefter hæver dejen i 6 timer, og bages derefter i 1 time og 40 min. ved 180 grader.

Her er det færdige resultat, det ser jo fint nok ud.

Men ak - det dur ikke. Meget er gået galt: Først og fremmest hævede surdejen overhovedet ikke, og dermed heller ikke dejen. Desuden blev dejen for tynd, og kunne derfor ikke bages ordentligt igennem. Jeg gav den 1 time ekstra, men brødet er stadigt modbydeligt klægt. Desuden smager det surt og grimt. Derfor:


Skraldespand! Men da der i opskriften advares mod at forvente for meget de første gange, indtil surdejen er kommet op i omdrejninger, og man selv har gjort sig sine erfaringer, giver jeg ikke op. Den portion dej, jeg tog fra sidste portion er hævet - dvs. at gæringen er kommet igang, og der derfor er håb om et bedre resultat. Desuden ved jeg nu, at der ikke skal så meget vand i dejen. Så derfor: Fortsættelse følger...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar