tirsdag den 13. marts 2012

Suppe på hjemmeavlede dyr.

I min fryser gemmer der sig en mager unghane - han løb alt fedtet af sig ved at jage høns - og derfor er hans muskler blevet ret seje. Vores slagtekyllinger ender altid med at blive for gamle - men jeg synes jo, de har ret til et liv inden gryden. Jeg har prøvet at tilberede en af hans kammerater som kylling, det gik ikke, kødet er sejt. Så nu koger jeg suppe på ham!

Han levede et liv på strøelse inde, og som fritgående når han var ude. Han har spist græs, urter, insekter og orm i massevis. Det giver en helt anden og meget bedre smag i kødet i forhold til "industridyr", som lever deres liv i store stinkende haller.


Men som det måske kan ses er han ret mager, det bliver man af at løbe efter damer! Vægten fejler dog ikke noget, ca 3000 g, stor kødrace.



Der tilsættes kraftben fra vores egne højlænderko. Hun har levet det frie liv året rundt, og fået lov at passe sin kalv. Hun blev skudt på marken, og oplevede dermed ingen stress under transport, eller dødsangst ved lugten af blod på slageriet.  Hun har græsset på engens mangfoldige urter og græsser , og hovedsagelig levet af wraphø om vinteren. Kødet er velhængt hos den lille lokale slagter, og selv om hun var 4 år gammel, har vi aldrig fået mere velsmagende og mørt kød..


Giver en fantastisk smag til suppen.


 I en gryde med 4 liter vand...

 Når suppen koger op, skal den skummes for urenheder fra blod mm.

Derefter tilsættes suppevisk af porretop, og desuden knold- og bladselleri. Andre urter som løvstikke og persillerod kunne også bruges, men det her var, hvad jeg lige havde.


3 timer senere. Nu er den seje hane så mør, at kødet falder af benene.



Kødet tages op og suppen sies.



Delresultat: 4 liter suppe og en lækker kogt hane.



 Kødet plukkes af haneskroget, deles i kød, hundeguf (skind, brusk) og knogler. De udkogte suppeurter blandes også i hundefoderet, de smager godt af suppe og er klistrede af fedt, så det er guf...


 Porrer skæres i skiver



lidt fløde og kødboller tilsættes.

Porresuppe. Mums! Porrene burde nok være kommet fra haven, men køkkenhave gider jeg simpelthen ikke. Men de er danske, og dermed ikke så ressourcekrævende som de hollandske.


Noget af hanekødet bliver til tarteletfyld, med champingnon og asparges er det...


 ....en af familiens livretter! :-)
Resten fryses ned til en omgang hane i karry en anden dag.



 Knoglerne fra koen går til hunden, det er en af hendes livretter.
Dermed er det eneste der ikke bruges, knoglerne fra hanen. Samlet resultat: 3 gange suppe, 2 gange tarteletfyld, 1 gang hane i karry og suppe til at lave sovsen af, + luksusguf til hunden.
Det er bæredygtigt, og dyrevelfærden er i top! Det giver en helt speciel god smag til maden! :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar