Jeg har fornyligt arvet min gamle fasters lysbilleder, og mellem disse fandt jeg denne billedserie, som jeg mener har relevans for vores "jord til bord" opgave. Billederne er fra mit barndomshjem, Damsgård, og selv om jeg kun var 2 år da disse billeder blev taget, foregik slagtningen på samme måde i adskillige år derefter. Jeg husker tydeligt hele forløbet, for jeg har set det mange gange. De sidste år kom slagteren dog i en stor bil, som var indrettet til formålet.
Billedkvaliteten er ikke så god, da jeg har fotograferet lysbillederne fra lærredet.
Grisen føres ud fra stalden af slagter "Johannes Post" Min farfar i baggrunden.
Den nyder sin sidste tur, og med grise kommer man længst med tålmodighed... :-) Ingen stress og angst i bilen på vej til slagteriet her... Min far tv i billedet..
Benene bindes sammen.Herefter "stikkes" grisen, og blodet tappes af. Jeg husker ikke, om der i de første år blev brugt boltpistol - men det var en hurtig død. Blodet blev samlet af min faster, og brugt til blodpølse og blodpandekager. Smagte skjønt! ;-)
Grisen skoldes. Min mor havde kogt enorme gryder med vand... Læg mærke til karet - et håndlavet bødkerkar, de koster en formue idag!
Herefter skrabes hårene af med et "horn"..
Grisen bindes til en stige. Storebror Sten tv. Slagtedagen var en spændende dag, og vi fik lov at være med så meget vi ville. Også under selve drabet, det var jo sådan tingene var, og det blev ikke holdt skjult for os.
Grisen hænges op på en stige og skæres op
Indvoldene tages ud. Jeg husker lugten - og hvor spændende det var at studere dem og lege med dem.
:-)
:-)
Grisen flækkes i to halve.
Parat til grovpartering. Læg mærke til fedtlagets tykkelse - sådan ser slagtesvin ikke ud i dag! :-)
Min mor i baggrunden. Slagtedagen var en travl dag for hende, Slagteren grovparterede dyret, hvorefter det var hendes opgave at finpartere, lave medisterpølse, leverpostej, koge fedt af mm. Kødstykkerne blev lagt på køl i kælderen til dagen efter, hvor det blev pakket i passende portioner, og frosset ned.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar